luni, 9 februarie 2009

Moduri de operare ale realitatii


Se poate spune ca realitatea e de mai multe feluri: cea palpabila si cea gandita. Care din ele conteaza mai mult depinde de constructie, de educatie, de temperament, de ceea ce cauti. Ce te faci insa cu realitatea palpabila cand ea nu mai poate fi gandita? Si cum sa gandesti sa prezinti o realitate ingrozitoare in urmatorii termeni: pivotul Nationalei de handbal moare, injunghiat cu un cutit in inima dupa o incaierare intr-un bar. Presa de mare angajament se duce la mama tanarului sportiv de 26 de ani mort si pune intrebarea: "Cum va simtiti? Stiti cum s-a intamplat?". Iar o fiinta disperata raspunde, fara sa perceapa realitatea palpabila, tocmai pentru ca nu-si va mai putea atinge vreodata fiul. Raspunde si plange, iar operatorul sau producatorul de live, la cerere sau nu, face zoom, sa vedem lacrima, grimasa de durere, neputinta, ireversibilitatea. OK, ne-a iesit si asta!

12 comentarii:

  1. Ma uitam la sarmana femeie: biata de ea nu era constienta de ce face, ca isi jeleste baiatul in regim de breaking news, dar aia de la butoane stiau exact ce fac. Eu as ponta reporterul, de azi incolo, la nr. de lacrimi smulse live, nu la nr. de live-uri propriu-zise. "Cit ziceai ca au plins aia?... Ceeee? Deloooc? Mars afara, nesimtitilor! Voi asa credeti ca se face televiziune? Boilor!" Mda. Asa as face, ca sa stim o treaba...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma uitam si eu si incercam sa gasesc o scuza, o explicatie; poate asa se impresioneaza mafiotii, ii educi si nu mai fac??!!!Sau ce, cum sa justifici asta?

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred, mai degraba, ca asa se anesteziaza simturile unui popor; asa se induce somnul emotiilor; un fel de somn de veci dus pe picioare, daca vrei - asa o sa fim: niste morti care stiu sa zica "mi-e foame", "mi-e sete", "vreau la pipi" etc.
    Oooof...unde ziceai ca e sirma aia subtire? ca mi-o pun de git :(
    (formularea de mai sus e doar o metafora, daa? nu se sinucide nimeni pe-aici! ... sper...)

    RăspundețiȘtergere
  4. faza cu mama lui marian mi se pare foarte penibila, dar din pacate nu este prima data cand mass-media ne delecteaza cu astfel de imagini. la fel de penibil mi se par insa si toate editiile speciale in care niste prezentatoare care habar n-au cum se joaca handbalul isi dadeau cu parerea despre cum putea ajunge cozma unul din marii handbalisiti ai patriei. eu am mai spus ca sunt multe momentele in care mass-media da dovada de cruzime si multi oameni chiar ajung sa guste asemeanea materiale.

    RăspundețiȘtergere
  5. la fel de penibil mi s-a parut la acele editii speciale cum s-au chinuit ei sa-l prinda la telefon pe petre cozma(tatal lui marian)ca sa-i puna aceleasi intrebari idioate despre cum se simte si cand a vorbit ultima oara cu marian. evident le-am zis ceva de morti. la fel de incredibil mi s-a parut si faptul cum tampitele de prezentatoare se intrebau (si aproape erau sigure)ce conflicte puternice or sa existe cand vor venii ungurii la noi in tara, pentru vre-o confruntare sportiva. si tot baietii aia din peluze care nu au altceva mai bun de facut, sunt huligani si derbedei nu?

    RăspundețiȘtergere
  6. de acord cu sandu. nu poti sa nu fii intrigat cand reporterul, respectiv, moderatoarea il intreabe pe tatal lui cutare si cutare. Asta nu face audienta este deja penibil pentru ca am schimbat instant postul.

    RăspundețiȘtergere
  7. am observat si jocul tau de cuvinte cu modul de operare al realitatii, insa realitatea mult prea dura ne trimite cu gandul instant la cazul coza-vezi cum toate devin cazuri in mod crud in lumea asta intr-un final.

    RăspundețiȘtergere
  8. As vrea sa pot spune ca noi ne inselam si ca ei isi faceau doar meseria (pe care intamplator mi-am ales-o si eu), dar ei au inteles-o prost si au pus-o in aplicare si mai prost...

    RăspundețiȘtergere
  9. pai cu atat mai mult cu cat noi suntem in meseria asta. si iata cum sarcina de servicu poate obliga la acest gen de actiuni pe care nu ai cum sa le califici. Sa zicem ca producatorul emisunii e inuman. reporterul sau moderatorul pot fi sau nu umani ori inumani dar nu au de ales . bleah!

    RăspundețiȘtergere
  10. Da, dar aici vorbea producatorul din mine...

    RăspundețiȘtergere
  11. da, dar tu nu ai face balarii dimastea, numai daca si tie la randul tu nu ti ar zice cineva mai sus. si de mai sus nu se prea baga pt. o oarecare emisune

    RăspundețiȘtergere
  12. Azi am picat in butoiul ala adanc cu melancolie si tare mi s-a facut dor de "noi"... Recunosc o treaba: nu o data am plans pe butoanele din poza din cauza marlaniei cu care "inmormantam" in direct. E mai bine ca am scapat, zic eu acum... Macar acum pot sa schimb canalul tv in semn de protest!

    RăspundețiȘtergere